Trimis: Mie Iun 07, 2006 4:14 pm Titlul subiectului: La "Alimentara"
La Alimentara (sau Falimentara - cum mai era cunoscuta in epoca) nu prea gaseai de-ale gurii. In schimb, marfa care se gasea din abundenta erau crevetii.
Crevetii si conservele cu suc de avocado. Probabil rezultatul unor exporturi de petrol sau altele catre tari mai sarace, dar comuniste. Sau poate plata in natura a unor datorii in valuta forte ale acelorasi tari catre Romania.
Cert e ca marfurile respective abundau in magazine, iar vanzatoarele, probabil de plictiseala, faceau tot felul de piramide, coloane ale infinitului etc. cu aceste cutii de creveti. Cred ca era un eveniment cand cineva facea vitejia sa cumpere asa ceva. Sau, cum zicea Fai, poate ii era FOARTE foame. Mai tarziu, aceleasi cutii cu creveti erau vandute impreuna cu marfurile care aveau trecere mare la clienti (carne, zahar, ulei, citrice).
Trimis: Mie Iun 07, 2006 4:16 pm Titlul subiectului:
exact... era si un banc cu cineva care vrea sa cumpere cascaval dar nu se vindea fara icre negre, si icrele negre nu se vindeau fara sunca, si sunca nu se vindea fara muschi de porc ... si muschiul de porc nu se vindea fara scobitori. da! dar n-avem scobitori!
Trimis: Mie Noi 08, 2006 5:40 pm Titlul subiectului:
Tot la capitolul amintiri,acum amuzante,era semnalul de alarma dat de un vecin din cartier "au bagat pui",etc,toti copiii din cartier o zbugheau la coada.Dupa asteptam sa ne vina parintii,care in lipsa de bani ne mai culegeau din rand Ce mai era?.....A ratia de ulei unde mai trebuia sa dau si sticle la schimb....si sa ma fereasca sfantu' sa am vreo sticla "murdara".....
Trimis: Joi Dec 21, 2006 3:34 am Titlul subiectului: Fragmente de copilarie comunista
Da, aveam numai cativa anisori, insa imi amintesc o "Alimentara" care vindea la un momendat DOAR creveti. Erau niste cutii colorate in verde si portocaliu, parca? Apoi: taieteii in cutie verde cu alb, cu ferestruica (ma jucam cu ele la un moment dat...); jocurile cu "Dacii si Romanii", "Nu ma supara, frate!", "Prichindel", statul la coada la farmacia de pe colt (la 4-5 ani), pentru a-i lua mamei ... vata sanitara, in timp ce ea statea la alte cozi, puiul duminical, salamul "din carne de cal" sau "de soia".
Pufuletii cu noduri - cand ma vedea chinuindu-ma cu ei (ii tineam pe limba pana se inmuiau bine), bunu' il "suduia" de numa pe Ceausescu...
Mersul dupa Bucegi si Carpati, sau Top, Marasesti, la Tutungerie...
O coada la un garaj din spatele unui bloc, unde mama mi-a cumparat o cutie cu vreo 10 ciocolate "chinezesti", cele cu rosu si o albina aurie pe ambalaj...
Guma de mestecat care imita tigarile...
Televizorul color de la serviciul mamei, la care ma uitam cteva minute cand era ea "de serviciu" "la telefoane" (de cateva ori pe an, cred)...
Nelamuririle de genul: "Cum adica, tov. ceausescu e tatal meu?!"...
Liceenii...
"Toate panzele sus!", cu Ismail si al sau polonic...
Verisoara mea avea MTV, pe cablu, tras de la un vecin dintr-un cartier invecinat, ce avea antena parabolica... se uitau la ce se uita vecinul...
Prindeam, uneori, "sarbii" la TV...
Papara de oua de la fiecare mic-dejun. Cand, pe la 4 ani, m-am plans ca nu o mai pot manca, fiindca mi-era lehamite, bunicii mei au schimbat meniul: paine cu ou. Am fost incantata!
La 4 ani, m-am trezit destul de tarziu, dimineata. Bunicul ma lasase sa dorm mai mult, iar bunica iesise in oras dimineata, sa imi cumpere un cadou. Am primit o umbrela pentru copii, superba!
Vizitele la Cofetarie, sarbatorind cand prindeam "Brifcor"...
Trimis: Vin Ian 05, 2007 11:47 am Titlul subiectului:
Apropos de Alimentara...Cum erau NUMAI creveti ? Dar rafturile alea lungi care aveau sute de litri de otzet pe care era marcat mare cu galben 9° ca ma trimitea mama in prejma sarbatorilor sa cumpar cate o sticla caci faceam "curatenie generala" si aveam nevoie la limpezitul covoarelor(care erau afara pe batatator). Apoi mai erau conservele de peste si borcanele cu compot de prune de la Fructus, tote cu capacele prafuite, unele chiar cu capacele ruginite...Mai erau napolitanele "Gigel", "Carmen" alea cu un strat aproape inperceptibil de crema de cacao, napolitanele "Codrut" mici cu fiecare napolitana impachetata separat intr-un ambalaj rosu (bineee,nu le gaseai tot timpul,dar erau...), biscuitii simplii aia mari si patrati cu mici gaurele,erau tare rai,fara nici un gust dar maica-mea facea cate o budinca din aia roz cumparata de la sarbi cu gust pronuntat de sintetic si o punea calda peste biscuitii aia...un desert de zile mari! Apoi bomboanele lipite in borcanele acelea transparente..."tanti de la alimentara" le mai spargea cu lopatica aia de metal. Ce sarbatore cand era ziua vreunui coleg de clasa! Aducea bomboane iar invatatoare rula cu grija punga de hirtie alba in care erau bomboanele. In general se aduceau "bomboane de matase"acelea lucioase in culori pastel dar care aveau in interior o crema oribila, apoi mai erau bombomboanele amandine,cele cu cacao deasupra ca ne manjeam peste tot. Mai erau bomboanele cu fructe care aveau un soi de gem in interior si o dunga alba trasata pe fiecare boamboana(Imi amintesc perfect, 5 lei 200 de grame si ma si vad intinzand moneda aia usoara de aluminium de 5 lei). Copiii ai caror parinti aveau mai multi bani aduceau ciocolata "Scufita Rosie", aia mica si rotunda, dupa ce o mancam ne facem ceas din hartia de ambalaj. Daca eram prietena buna cu sarbatoritul, putem sa iau doua bomboane: una o mancam pe loc, pe cealalta o puneam in gaura aia prafuita facuta in pupitru pentru calimara (mult mai tarziu am inteles la ce servea chestia aia rotunda )....Eram printr-a II-a, aveam un ghiozdan rosu cu Heidi si ma uitam cu admiratie la "cei mari" din gimnaziu cu getile lor de masti de gaze (pe care parintii lor le primeau de la intreprindere) pe care erau scrise cu pixul o gramada de formatii rock de un de nu lipsea niciodata AC/DC!!
Acum cateva zile mi-am amintit de "penarul chinezesc". Am zis catrebuie sa gasesc unul desi cred ca sansele sint mai mici decat cele de a castiga la loto, asa ca am introdus "penar chinezesc" in Google si am dat peste situl! Am citit, am ras si apoi am plans. Va iubesc.